fredag 16 januari 2009

Panosteit

Eftersom att Jagger haltat i några dagar nu och hans syster fått diagnosen panosteit beslöt jag mig för att än en gång fördjupa mig i denna sjukdom.

Det jag fick fram var att panosteit är en inflammation i humerus, ulna och radius (rörbenen). Panosteit kallas även av många veterinärer för "växtvärk", alltså är detta ett slangord och inte något man bör använda då man sätter en diagnos (enligt mig). Den skiljer sig dock från det vi hos barn kallar för växtvärk.

Panosteit drabbar ofta lite storväxta hundar från det att hunden är några månader gammal tills den är 2 ½ år. Symptom är hälta, ovilja att stödja på benet och i vissa fall feber. Panosteit upptäcks på röntgenbilder genom att området som är drabbat är mörkare än det normala. Det går även i vissa fall att palpera fram då hunden ofta är mycket öm på skelettet. Hältan kan sitta i upp till 2 veckor.

Behandling sker för att lindra besvären genom smärtstillande och ibland även inflammtionsdämpande medel. Jag är själv mycket försiktig med att ge smärtlindrande medel. Detta av olika skäl men bland annat för att det är lätt att hunden ökar tempot för mycket då den ej känner smärtan längre, vissa saker kan vi påverka här men inte alla. Går hunden och är halt en lite längre tid kan det dock vara bra att sätta in det för att undvika överbelastning på de andra benen, då hunden avlastar det sjuka benet. Sjukdommen läker alltid spontant.

Med detta menar jag dock inte att man inte bör vara försiktig om man har en hund som börjar halta i undhundsålder. Det kan ju även bero på andra sjukdommar, exempelvis ocd som kan visa sig vid denna ålder. Tror att det finns en del veterinärer som av okunskap och dåligt engagemang skickar iväg många hundar med diagnosen "växtvärk" och rådet att "hålla dem stilla" utan att undersöka dem. Bland dessa hundar kan det säkerligen finnas många med ex osteokondros.


Med Jagger kommer jag göra så att om han inte slutar halta inom en kort tid och den bli värre så tar jag honom till vet, för att vara på den säkra sidan. Han kom precis med husse hem från jobbet och vad jag kunnat se nu så har hältan minskat väldigt mycket, till och med så att Peter sa att "vadå, han haltar väl inte längre". Jag såg det däremot :)

Han får ta det lite lungt nu = inga längre promenader. Jagger har dock inte haft så stora problem av det, bara haltat lite grann när han gått och inte reagerat då jag kännt igenom/böjt honom.

Denna information har jag främst tagit från min kurslitteratur och även en del från nätet. Det är helt och hållet mina egna åsikter.

2 kommentarer:

 1. hej, är det okej om jag länkar ti ditt inlägg om panosteit på min sida? Det var så bra skrivet tycker ja, klart o redigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Såg inte din kommentar förrän nu, skriver ju inte längre här :)
   Visst går det bra :)

   Mvh Malin

   Radera