fredag 4 september 2009

Någon som kan/vet något?

Var med om något hemskt förra veckan. Skulle passa mammas hund (Donna) då hon skulle till Tyskland. Hade en god vän och kollega hemma på besök från göteborg, Nathaly, som hade med sig sina två små hundar (dv pincher och västgöraspets). Då mammas hund är av storlek liten (york/shitzu) tyckte jag att det kunde vara kul för henne att leka lite med några i hennes storlek. Mitt uppe i all lek pep Donna till och sprang undan. Då jag gick fram till henne för att kolla vad som hänt uptäcker jag att hennes öga bokstavligt talat trillat ut!

Ville minnas att jag hört talas om det förr och att man i sådanahär tillfällen ska försöka trycka in ögat igen, i all panik så vågade jag inte utan kastade mig på telefonen och ringde närmaste jourveterinär, hässleholms djursjukhus. De svarade att det var nära stängningsdags för dem och hänvisade oss istället ner till helsingborg, vi har en restid på närmare en och en halv timme dit! Efter att ha pratat lite hysteriskt med min mamma så ringer hon åter till hässleholm och lyckas få dem att ta emot oss. Under hela bilfärden sitter jag med Donna i knät och håller en blöt handduk över hennes öga som jag känner trillar ut med och mer.

Då vi kommer fram får vi lämna in henne till lite smått nervösa sjukvårdare, de erkännde att de aldrig varit med om detta tidigare (och det märktes). Vetrinären ringdes in och det var bara för mig och Nathaly att åka hem igen (utan hund). En liten stund efter att vi kommit hem ringer de och meddelar att de nu opererat henne och lagt in ögat igen, allt var bra. En lättnandes suck kan tas.

Donna fick stanna kvar till i tisdags då jag, mamma och liam åkte iväg för att hämta hem henne. Nervösa och ivriga över att få träffa det lilla knytet blev vi invisade i ett rum medan de gick för att hämta henne. Måste här påpeka att mamma inte sett henne sen hon lämnade över henne till mig dagen då det inträffade. Då de kommer in med henne får vi alla en chock! Ögat står ut ur huvudet och åt höger, enbart halva pupillen syns. Det ser ut som om att ögat är påväg att trilla ur. Svårt att förklara men stackars Donna ser hemsk ut! Ser hur mamma sjunker ihop och får jobba för att hålla tårarna tillbaka, stackars Liam börjar stört gråta och vill inte titta på henne. I efter hand inser jag att jag nog inte borde tagit med honom, men de sa ju att allt såg bra ut.. Den stora frågan var nu om svullnaden skulle lägga sig och hon skulle se något normal ut igen, ett skelande öga kommer hon alltid att ha då musklen som drar ögat inåt gått sönder. Av veterinären får vi svaret att det kanske kommer lägga sig lite mer men inte mkt.

Just nu känns allt väldigt ovisst. Mamma står nu med en hund som ser fruktansvärd ut, folk får en chock när de ser henne! Man tycker att de borde kunnat göra det bättre. Kanske hade det varit bäst om vi kört ner till helsingborg istället, kanske hade de vetat bättre hur de skulle göra. Eller är detta så hundar som drabbats av detta ser ut?

Har försökt få fram information om det men inte hittat något, jag vill minnas att jag hört att det är ganska vanligt på vissa raser men det är det kanske inte? Tar tacksamt emot all typ av information om det är någon som vet något om detta!

Nu blir det återbesök på tisdag, nästa steg blir nog att försöka få tag på en ögonspecialist, i värsta fall ta bort ögat för hon kan inte se ut så! :(

Nej nu ska jag städa lite, packa och sen bär det av mot Göteborg igen! :)

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Har bestämt för mig att jag hört ngt liknande förut nångång.
  Det mest humana mot, främst, hunden men även din mor och hennes omgivning är väl kanske just att op:a bort ögat.
  Det är en liten tillvänjningstid innan de lär sig att se ordentligt med bara ett öga, men brukar inte vara några större bekymmer.
  (En bekant operarade bort det ena ögat på sin hund vid 8års ålder, och även den lärde sig relativt snabbt, några månader, att se bra igen.)

  För övrigt rekomenderar jag forumet på www.aktivhund.se för övriga funderingar, där finns det mycket kunnigt folk och många intressanta trådar om allt som rör hundar.

  Ha det gött

  SvaraRadera
 2. Tack Ola! Ja det lutar nog åt att ta bort det. Donna är ju bara 2 år så hon vänjer sig nog ganska snabbt vid att bara ha ett.

  Ha de så bra!

  SvaraRadera
 3. Hej Malin
  Jag har haft en Shih-Tzu som blev biten av en annan hund så ögat trillade ut, på Lunds djursjukhus stoppade dom in ögat igen och det såg groteskt ut, jag åkte til Djusjukhuset i Slöinge och de skakade på huvuudet, de opererade ut ögat och sydde igen, Det blev jättefint! Senare odlade jag "snelugg" på Tuffe så det far aldrig någon som märkte att han saknade ett öga, han gjorde tom en Mentaltest (Korning) enögd:)
  Så min rekomendation är att "reklamera" operationen, gör om gör rätt!
  Kram
  Marie

  SvaraRadera